Mind-Spring is speciaal ontwikkeld voor nieuwkomers. In het programma staat het verbeteren van de mentale gezondheid en de psychosociale vaardigheden van asielzoekers en vluchtelingen centraal, om het ontstaan of verergeren van psychische en psychiatrische klachten te voorkomen. Hierdoor kunnen ze beter integreren en participeren.
Koptekst
Hoger risico psychische klachten
Een goede psychische gezondheid is een belangrijke voorwaarde voor integratie en participatie. Onder invloed van onder andere oorlogs- en geweldservaringen lopen vluchtelingen een hoger risico op psychische klachten (stress, slaapproblemen) of psychische stoornissen (angststoornissen, depressie en PTSS1 ) dan gemiddeld in Nederland; ongeveer 13-25% van de vluchtelingen krijgt te maken met PTSS en/of depressie (bron: Pharos).
Mind-Spring is speciaal ontwikkeld voor nieuwkomers en in het programma staat het verbeteren van de mentale gezondheid en de psychosociale vaardigheden van asielzoekers en vluchtelingen centraal, om het ontstaan of verergeren van psychische en psychiatrische klachten te voorkomen. Lotgenoten ontmoeten elkaar en steunen elkaar in de training. Impluz Innovatie is betrokken bij de ontwikkeling van Mind-Spring.
Mind-Spring is uniek in haar aanpak omdat er gewerkt wordt met trainers met een vluchtelingen achtergrond, die de training samen uitvoeren met een trainer vanuit de regionale GGZ. De inzet van deze trainers (peer educators) die de vertaalslag in taal en cultuur maken voor Mind-Spring heeft een belangrijke meerwaarde.
Koptekst
Preventieve interventie
Mind-Spring is een preventieve interventie die is gebaseerd op bestaande en beproefde preventieve methoden, die zowel inhoudelijk als qua vorm zijn aangepast aan de behoeften van de doelgroep. Centrale thema’s zijn: stress, depressie en lusteloosheid, trauma, rouw en schuldgevoelens, ontheemding en acculturatie, verlies van verworvenheden in eigen land. De deelnemers leren waarom zij deze problemen kunnen hebben en wat zij er zelf aan kunnen doen.
Veel gemeenten zetten Mindspring in om participatie en inburgering van nieuwkomers te versterken. Mindspring is door het RIVM onderzocht en positief beoordeeld en heeft momenteel 4 programma’s:
- Mind-Spring voor volwassenen
- Mind-Spring junior voor kinderen van 8 tot 13 jaar
- Mind-Spring junior voor jongeren van 13 tot 18 jaar
- Mind-Spring opvoedingsondersteuning, dat in combinatie met de kinder- en jongeren groepen wordt uitgevoerd.
De verschillende Mind-Spring modules bestaan allen uit acht bijeenkomsten van 2 uur. Er kunnen tussen de 10-15 deelnemers met dezelfde culturele achtergrond mee doen. Voor de junior groep geldt dat 10 kinderen het maximum aantal is.
Meer weten?
Meer weten over Mind-Spring? Neem contact met ons op via [email protected] of 0570-604900! Of via het contactformulier.